ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Kränkande att gps-övervaka barn”

Gps-spårning diskuteras bland annat som ett hjälpmedel inom förskolan. Tekniken ger oss en mängd nya möjligheter att skydda barn, men vi måste också stanna upp och diskutera var gränserna för det etiskt försvarbara går, skriver Jessica Nihlén Fahlquist.
Gps-spårning diskuteras bland annat som ett hjälpmedel inom förskolan. Tekniken ger oss en mängd nya möjligheter att skydda barn, men vi måste också stanna upp och diskutera var gränserna för det etiskt försvarbara går, skriver Jessica Nihlén Fahlquist. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Att hålla koll på sina barn med GPS-teknik skapar falsk trygghet och kränker barnens personliga integritet. Den som ständigt kontrolleras blir heller aldrig självständig. Även barn har rätt till en privat sfär, skriver Jessica Nihlén Fahlquist, fil dr i filosofi.

Publicerad

Allt fler vill övervaka sina barn med hjälp av gps-teknik och företag som Telenor och Tre har numera övervakningsmöjligheter i sina familjeabonnemang. Företaget Lociloci har annonserat i dagspressen om sina produkter och uppmanar föräldrar att använda dem för att hålla koll på sina barn.

Laddar…