Upprorets röst

HAMADA BEN AMOR. När han greps av den tunisiska säkerhetspolisen blev hans låt revolutionens inofficiella hymn. När han släpptes blev han nationalhjälte. I kväll uppträder El Général på Södra teatern i Stockholm.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den 5 januari 2011 omringar säkerhetspolisen Hamada Ben Amors hem i Sfax i Tunisien. Han förs bort och ingen vet vart. Det är en månad sedan Mohamed Bouazizi bränt sig till döds och på så vis inlett upproret i Tunisien och, ska det visa sig, stora delar av arabvärlden. Många kommer att försvinna och dödas innan Ben Ali till slut störtas. Men till skillnad från de flesta andra är Hamada känd, som den regimkritiske rap-artisten El Général, och efter tre dagar släpps han oskadd och utan någon förklaring.

– När det var den politiska polisen som hämtade en brukade man aldrig komma tillbaka, men det verkar som om de hade order att inte röra mig, för de gjorde inget mot mig. De pratade mycket om hur jag var ett hot mot folket och mot landet, men det var folket som krävde min frihet, berättar Hamada Ben Amor på telefon från Sfax.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons