Revolutionärerna såg fiender överallt

Propagandabild visar hur präster, nunnor och adelskvinnor mördas under de så kallade septembermorden 1792.
Propagandabild visar hur präster, nunnor och adelskvinnor mördas under de så kallade septembermorden 1792.

När det gick dåligt i kriget mot grannländerna vändes vapnen mot de ”inre fienderna”. I denna blodiga del av den franska revolutionen var dock den största delen av de som mördades helt oskyldiga.

Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”När man läser om hur franska revolutionen urartade till en våldsorgie brukar de så kallade septembermorden anföras som portalexempel. Vad var detta för mord? Spontana blodbad utförda av pöbeln eller statligt organiserade utrensningar?”

Dick Harrison: De så kallade septembermorden ägde rum under sensommaren 1792, som en indirekt följd av att det gick dåligt i kriget mot grannarna. Thionville erövrades av österrikiska trupper, och snart attackerades Verdun av preussare under hertigen av Braunschweig. Rykten gjorde gällande att hertigens soldater marscherade mot Paris för att återupprätta ordningen och återge kung Ludvig XVI makten över Frankrike. Vid månadsskiftet augusti-september utbröt masshysteri, och revolutionärerna såg fiender överallt. Tiotusentals människor beväpnade sig. En av de ledande opinionsbildarna, Jean-Paul Marat, krävde att man först tog itu med de förmodat kontrarevolutionära parisare som satt i fängsligt förvar innan man tågade ut för att stoppa invasionen. Om inte de inre fienderna försvann från scenen fanns det en överhängande risk att de utnyttjade arméns frånvaro till att göra uppror och gripa makten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons