ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Behövs fler åtgärder än bensinskatt”

Staten måste ta ansvar för att man ska kunna köra på el oavsett var man bor i Sverige, säger forskaren Maria Bratt Börjesson.
Staten måste ta ansvar för att man ska kunna köra på el oavsett var man bor i Sverige, säger forskaren Maria Bratt Börjesson. Foto: Sofia Ekström

Om Sverige ska nå miljömålet för 2030 måste svenskarna omfamna elektrifieringen. Det säger forskaren Maria Bratt Börjesson, som anser att en elrevolution är den snabbaste vägen till ett fossilfritt samhälle.

Joel Arvidsson
Uppdaterad
Publicerad

Det börjar brinna i knutarna om Sverige ska nå det uppsatta miljömålet med att minska transportutsläppen inrikes med 70 procent mellan 2010 och 2030. När mer än halva tiden passerat har ekonomiska styrmedel som reduktionsplikt (se fakta) och bonus-malus-system endast lett till en minskning på 20 procent. För att nå hela vägen fram vill flera experter se en ökad satsning på en elektrifiering av transportsektorn.

En av de som sällar sig till den skaran är Maria Bratt Börjesson, nationalekonom vid statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Laddar…