Recension

Även tystnaden har ett slutFörändrad men hel

FRIGIVEN. Ingrid Betancourts bok om tiden som fånge hos den colombianska gerillan är en berättelse om lidande, men också om en hård väg till insikt och mognad. Skildringen har litterära kvaliteter, skriver Karl Steinick.

Karl Steinick
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Av de en gång så aktiva latinamerikanska motståndsrörelserna återstår inte mycket och deras framgångar var begränsade. Ett undantag är den colombianska Farcgerillan som behärskar stora områden och envist fortsätter kampen. Frågan är bara för vad.De inbördes konflikterna i Colombia benämns helt enkelt la violencia och detta våld är en del av landets moderna historia.

Farc och andra militanta grupper på vänsterkanten uppstod som en reaktion mot maktkamp, korruption och sociala orättvisor, men erbjöd ingen lösning på problemen utan blev i stället en del av dem. Politikerna, armén, storgodsägarna, de paramilitära grupperna och gerillan bär alla ansvar för tillståndet i nationen och det enda de tycks ha haft gemensamt intresse av var att se till att knarkhandeln fungerade, även när inget annat har gjort det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons