Analys

Hämndkänslor kan vändas mot muslimer

Oron gnager bland Frankrikes fem miljoner muslimer efter dramat kring den muslimske seriemördaren Mohammed Merah och hans våldsamma död. Kommer tragedin att brännmärka landets muslimer som redan lever under spända förhållanden? Det är möjligt.

Publicerad
Annons

Frankrike har den största muslimska befolkningsgruppen i Europa, med många invånare från forna franska kolonier i Nordafrika. Men integrationen går knackigt, och ofta förekommer bråk och konflikter i städer med stora muslimska invandrargrupper som Marseille, Lyon och Paris. Många i Frankrike upplever också att radikal islamism blir ett allt större problem i samhället.

Nu befaras att massmördardramat i Toulouse ska öka spänningarna och ytterligare försvåra integrationen. Hat och hämndkänslor kan vändas mot muslimerna då Mohammed Merah var muslim, hade kopplingar till al-Qaida och iskallt dödade sju människor för att protestera mot Frankrikes krigföring mot talibanerna i Afghanistan. Det är möjligt att de interreligiösa konflikterna ökar den närmaste tiden, och att muslimfientliga stämningar får näring av Toulousetragedin. Men många lär också vinnlägga sig om att göra skillnad på islam och vansinnet som Merah besatt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons