”Ta kemikalierna i maten på allvar”

Kunskapen om hälsoeffekter av små mängder miljögifter är mycket större i dag än på 90-talet, skriver 
Axel Mie.
Kunskapen om hälsoeffekter av små mängder miljögifter är mycket större i dag än på 90-talet, skriver Axel Mie. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bekämpningsmedlen är en del av vår samlade exponering för kemikalier. Det är läge att ta frågan på allvar och minska exponeringen, skriver forskarassistent Axel Mie.

Publicerad
Annons

I debattartiklar samt i en nyligen publicerad bok (”Den ekologiska drömmen”) ger sig Holger Kirchmann och tre andra forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ut på det hedervärda uppdraget att avliva myter om ekologisk odling (SvD Brännpunkt 16/11). Tyvärr sprider de en del nya myter. Deras syn på risker med bekämpningsmedel vilar på ett föråldrat synsätt och ignorans av omfattande forskning. Frågan om skördenivåer har redan diskuterats flitigt; jag vill här diskutera frågan vilka eventuella effekter för hälsan som bekämpningsmedelsrester har.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons