Mindfulness. Ögonblickens underDen svåra konsten att vara närvarande

Meditation till fots under ledning av Thich Nhat Hanh i Paris 2005.
Meditation till fots under ledning av Thich Nhat Hanh i Paris 2005. Foto: Godong/TT

Zenbuddisten Thich Nhat Hanhs bok är ett försök att introducera buddism och meditativ praktik för en bredare publik. Maja Thrane läser ”Mindfulness” och har – trots det blommiga språket – behållning av Thich Nhat Hanhs välgörande välvilja.

Maja Thrane
Publicerad
Annons

Att meditera, enligt Satipatthana sutta, är ”att rena sitt väsen, övervinna sorg och klagan, utplåna lidande och grämelse, beträda den rätta vägen och nå nirvana”. Texten, skriven på det medelindiska språket pali och daterad till 29 f Kr, utgör fundamentet för den meditativa praktik som är central inom buddismen. Ett utdrag av den figurerar också i Thich Nhat Hanhs populära bok om meditation ”Mindfulness. Ögonblickens under” från 1974, som nu kommit i nyutgåva på svenska i Erik Nissers översättning.

Thich Nhat Hanh hör till de zenbuddistiska munkar som när Vietnamkriget bröt ut lämnade klostertillvaron och aktivt började verka för fred inom rörelsen Socialt engagerad buddism, ett engagemang för vilket han tvingades till livslång exil. Han är också grundare till det zenbuddistiska klostret Plum village utanför franska Bordeaux, som hyser 200 munkar och nunnor och håller regelbundna retreater för lekmän.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons