Ett år utan shopping

Det snabba kedjemodet har orsakat överviktiga garderober. Samtidigt har det höga trendtempot gjort modet till ett accelererande miljöproblem. SvD:s Sofia Hedström gav upp shoppingen under 365 dagar och skrev boken Modemanifestet – De stilsmartas handbok.

Sofia Hedström
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förändring är en del av modets natur, men det senaste årtiondet har modet växlat alldeles för snabbt. Klädpriserna har dessutom aldrig varit lägre och en ny trendig partytopp för samma pris som en snabbmatsmeny slinker lätt in i den redan överfulla garderoben.

Mode och mat har mycket gemensamt: råmaterialet odlas fram, många produkter är allt för billiga, vi konsumerar alldeles för mycket och det låga priset får konsekvenser som utarmade åkrar och usla arbetsplatsförhållanden. Idag förbrukas enligt Naturskyddsföreningen 40 procent mer kläder och textilier än för nio år sedan, i kilo handlar det om 15–20 kilo per person. När BBC undersökte britternas klädvanor upptäckte de att plagg bara bärs i genomsnitt sex gånger. Även om någon liknande studie inte gjorts i Sverige är fredagstoppen – garderobens one night stand – ett välkänt begrepp som talar för att det ser likadant ut här.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons