Europa håller andan inför EU-omröstning

Irlands katolska biskopar sände häromdagen ut en pastoral vägledning inför den ödesmättade folkomröstningen om Lissabonfördraget den 12 juni. Som utgångspunkt tog biskoparna psalm 127 i Psaltaren om att all välsignelse kommer från Herren.
”Om Herren icke bygger huset, Så arbeta de fåfängt, som bygga därpå.”

Publicerad
Annons

Biskoparna försöker ur Lissabonfördraget vaska fram ett andligt och etiskt arvegods som sedan drygt ett årtusende förenar Irland med den europeiska kontinenten, från St. Colombanus (543-613) till påve Benediktus XVI. Den irländske väljaren uppmanas fundera över sitt ansvar för att arvet till barn och barnbarn skall bli ett fredligt Europa präglat av global solidaritet och hållbar utveckling. Biskoparna varnar för att nationell ekonomisk egoism undergräver EU. Samtidigt fördömer de reservationslöst dem som sprider vilseledande eller felaktiga uppgifter och betonar att folkomröstningen inte skall utnyttjas som ett tillfälle att proteströsta mot förhållanden som saknar kopplingar till Lissabonfördraget. Folk skall ta ställning till fördraget på dess egna meriter, hoppas biskoparna.

Liknande förhoppningar hyser uppenbarligen EU-minister Cecilia Malmström som i torsdags i rent profana ordalag sände fördraget på remiss till Lagrådet. Hon förespråkar en svensk ratifikation eftersom fördraget gör EU öppnare och effektivare samt möjliggör en fortsatt utvidgning av medlemskretsen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons