Sex procent är klimatförnekare

SOM-insitutet har mätt hur många svenska som räknas som skeptiska till klimatförändringar.
SOM-insitutet har mätt hur många svenska som räknas som skeptiska till klimatförändringar. Foto: Robin Utrecht/AP

Det råder konsensus i vetenskapssamhället. Klimatförändringarna beror på mänsklig aktivitet och främst fossil förbränning. Men sex procent av svenskarna håller inte med. Det visar SOM-institutets nya sammanställning.

Publicerad
Annons

Andelen klimatförnekare ökar något, trots att 2020 var det varmast uppmätta året någonsin i Sverige. En av 20 – eller närmare sex procent – går emot den samlade vetenskapen och är mycket skeptiska antingen till att det pågår globala klimatförändringar, eller att dessa i första hand beror på människan.

Dessa drygt 400 000 personer kan alltså i den här frågan definieras som mer eller mindre kunskapsresistenta, skriver SOM-institutet i den kommande antologin ”Ingen anledning till oro (?)”. Den här gruppen tar inte till sig relevant information och agerar enligt filosofen och författaren Åsa Wikforss genom att: ”Tro det vi vill tro, inte det vi har skäl att tro.” Det är alltså inte kunskap i faktisk bemärkelse som saknas, utan man väljer att inte acceptera den etablerade kunskap som finns.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons