Investor undanhöll jäv

När Investors styrelse i somras klubbade beslutet att köpa vårdföretaget Aleris för 4,4 miljarder kronor lämnade ordförande Jacob Wallenberg och vd Börje Ekholm rummet. Orsak: de är privat delägare i den säljande fonden EQT III. Därmed satt de på dubbla stolar. Men det upplystes inte Investors ägare om.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Investors vd Börje Ekholm var entusiastisk när han presenterade affären på en presskonferens den 2 juli förra året. ”Aleris har en stark marknadsposition och en god utvecklingspotential inom en bransch som passar vår ägarmodell och långsiktiga strategi”, kommenterade han i ett pressmeddelande. Det han glömde berätta var att han själv inte varit med och tagit beslutet. Han tjänade nämligen pengar privat på att Investor köpte Aleris.

–Vi har ett strikt sätt att hantera eventuella jävssituationer. Eftersom såväl Börje som jag var andelsägare i EQT-fonden som ägde Aleris, så deltog ingen av oss i styrelsebeslutet kring affären, skriver Jacob Wallenberg i ett mejl till SvD Näringsliv och fortsätter:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons