Kräv hårdare tag mot Eritrea

DEBATT Eritreas ambassad i Stockholm företräder en regim som håller sitt folk i skräck. Den finansierar terrorgrupper i andra länder och ännu efter tio år vägrar den släppa svenske journalisten Dawit Isaak. Hur kommer det sig att ambassaden tillåts fortsätta driva in skatt från eritreaner i Sverige? Strider det inte mot internationell rätt? frågar sig Jesús Alcalá.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

D:s rättschef Anders Rönnquist är tydlig i sitt svar: att ta ut skatt av medborgare som bor i ett annat land är helt lagligt. Att tvinga fram skattebetalning är däremot inte tillåtet. Om ambassaden använder tvångsmetoder, ja då gör den det i strid med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

Rönnquist är kunnig inom sitt område men svaret här är undanglidande. Rönnquist vet vilka tvångsmetoder som eritreanska ambassaden använder men han undviker ändå att tala om brott mot internationell rätt. Human Rights Watch, Amnesty International, USA:s State Department, Storbritanniens Home Office och CIA:s World Factbook – samtliga har i åratal givit otaliga exempel på vad som drabbar den som inte betalar 2 procent av sin inkomst i skatt till eritreanska ambassader: anhöriga i Eritrea grips och bestraffas och förbjuds lämna hemlandet. Egendom beslagtas, arvsrätt dras in, skattevägraren nekas pass och andra eritreanska dokument.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons