ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Torbjörn Isacson:”Beklämmande slutsats av förhören om Nuon”

Torbjörn Isacson

Svaga ägare, stora pengar och en företagsledning med hybris. Det lätt beklämmande resultatet av KU-förhören kring Nuon visar åter på vilken farlig kombination det är.

Torbjörn Isacson
Publicerad
Annons

Förmågan att slingra sig undan verkar betydligt mer utvecklad än förmågan att ta in rätt information och ta ansvar. Det är en nedslående slutsats av KU-förhören kring Vattenfalls rekordköp av Nuon.

Den bild som målats upp under förhören är inte särskilt smickrande för någon av de inblandade. Undantaget är i så fall Elsa Widding, analytikern på näringsdepartementet som varnade för affären. Under själva förhören råkade hon ut för ett fult påhopp från Vattenfalls förre styrelseordförande Lars Westerberg, som ännu en gång gjorde en slät figur. Det är också ett underbetyg på svenskt styrelsearbete, där Lars Westerberg sitter i styrelsen för Volvo, Sandvik, SSAB, Husqvarna, Stena, Meda och Plastal. Lars Westerberg har tidigare suttit i styrelserna för Electrolux, Haldex och Ahlsell, och varit vd för Autoliv, Gränges och Esab. Det är med andra ord en riktig tungviktare som spelat bort sig.

Laddar…