ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Värnar ras, stödjer Trump – och driver fiender till misstag

Den så kallade alternativhögern har kommit att spela en allt större roll inom den amerikanska politiska debatten. Rörelsen anklagas ofta för att vara högerextrem och rasistisk, vilket rörelsens företrädare förnekar. Men det är samtidigt tydligt att politiken drivs med fokus på ras och etnicitet.

Johannes Ledel
Uppdaterad
Publicerad

Under den amerikanska presidentvalskampanjen, som Donald Trump slutligen gick segrande ur, blev ett återkommande tema framväxten av vad som kallades alt-rightrörelsen, eller alternativhögern. Vissa hävdade att alternativhögern hade en avgörande roll för Trumps seger och rörelsen har därefter blivit ett återkommande tema, senast nu i samband med våldsamheterna i Charlottesville.

Daniel Wiklander, ställföreträdande chefredaktör för Expo, berättar att rörelsen tillhör vad de kallar den rasideologiska miljön men att ideologin är svårdefinierad och att åsikterna hos företrädarna varierar. Somliga har mindre radikala åsikter, medan andra kan diskutera klassiska nazistiska begrepp som ”judefrågan”. Ideologin som presenteras på deras hemsidor delar drag med fascistiska rörelser, men rasbegreppet har bytts ut mot ”europeisk identitet”, enligt Wiklander.

Laddar…