Nya På spåret härligt mossigt

MYSKARAKTÄR. 00-talet kommer att gå till historien som decenniet som förde tiden ur led. Att På spåret skulle hitta en publik i 20-årsåldern var inte väntat.

Publicerad
Fredrik Lindström och Kristian Luuk – nya lokförare i På Spåret.

Fredrik Lindström och Kristian Luuk – nya lokförare i På Spåret.

Foto: ADAM IHSE/SCANPIX
Annons

Det är inte lätt att vara listfobiker i dessa dagar, då inte bara är ett utan tio år som ska dissekeras, komprimeras och sedan analyseras i olika medieformat. Hela december har blivit en enda lång aktivitet av minneslucköppningar och självdistansövningar. För hur märkligt har vi egentligen inte betett oss under 00-talet? Det enda vi kan göra för att rädda det som räddas kan av vårt anseende är att vara först med att skratta: En slags försvarsmekanism som går ut på att sno den komiska poängen från kommande generationer.

I veckan passade SVT:s Babel på att formulera de litterära åren mellan 2000 och 2009: Ett decennium då deckarkaraktärer dök upp i varje gathörn, där författaren gick från kuf till minglare och där kändiskulturen blev så självupptagen att den gav ut sina mejlkonversationer i bokform. I Babel-studion fanns chick lit-drottningen (ett ord som bara kunde uppfunnits på 00-talet) Denise Rudberg och poeten Aase Berg: två representanter från varsin sida av det milsvida litteraturlägret som trots sina skilda positioner ändå lyckades säga något ihop. Rudberg och Berg stod aldrig enade men sakfrågan kräver inte heller att någon vinnare ska debatteras fram.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons