Bli en seglare som kan kryssa mot vinden

När den amerikanske professorn i medicin, Jon Kabat-Zinn, nyligen besökte Sverige lärde han ut fyra metoder för att bli mer närvarande i nuet, mer ”mindfull”. Han påstår inte att mindfullness är lösningen på alla personliga problem. Men nästintill.

Anders Haag
Publicerad
Annons

Där ligger de. På rygg, med rakt utsträckta kroppar på medhavda liggunderlag. Nästan 100 män och kvinnor - med slutna ögon. Huller om buller. Packade som sillar.
För den utomstående betraktaren verkar de inte göra någonting. Men Jon Kabat-Zinn, en amerikansk professor i medicin, som sitter uppflugen på ett podium och dirigerar sin publik med ett oavbrutet ordflöde, menar att detta är att missförstå det som sker här och nu, i denna lokal i Uppsala.
I sin lovordade bok Full Catastrophe Living - Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain and Illness skriver han om de meditationsövningar som han lär ut:
”På sätt och vis är det ingenting som händer. Men det är ett väldigt rikt och komplext ingenting. Människorna som ligger där sover inte, de dagdrömmer inte. Du kan inte se vad de gör, men de arbetar hårt. De utövar icke-görande. De ställer in sitt medvetande på ögonblickets kanal, och med en mjuk ansträngning försöker de vara vakna och uppmärksamma i nuet. De tränar på medveten närvaro, mindfulness.”

Jon Kabat-Zinn är pionjären på det blomstrande området inom psykoterapin som Idagsidan just nu skriver om: att integrera buddistiska metoder och tankesätt med kognitiv beteendeterapi (alltså den form av psykoterapi där man framför allt arbetar med beteendet och sättet att tänka).
I slutet av 1980-talet utvecklade han ett stressreduceringsprogram baserat på medveten närvaro och acceptans - mindfulness (Mindfulness Based Stress Reduction, MBSR) och grundade en stresshanteringsklinik vid Massachusetts universitet. Och i hans fotspår har andra skapat en vid flora av kognitiva terapier - baserade på mindfulness.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons