Rånare i kostym

Antalet grova rån mot banker har inte varit lägre på 20 år i Sverige. Men i takt med att det blivit allt svårare att komma över kontanter i samhället tar brottsligheten nya vägar. Det senaste året har flera stora mångmiljonkupper mot banker avslöjats. Men gärningsmännen har inte varit maskerade män med maskingevär utan bankens egna anställda.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Det är den 14 oktober 2010. På ett av banken SEB:s kontor i Stockholm är det personalfest. Men en av medarbetarna, en 29-årig man som jobbat på banken i bara något halvår, bär på en hemlighet. Medan kollegorna fortsätter mingla lämnar 29-åringen festligheterna och söker sig tillbaka till arbetslokalerna. Han sätter sig ned vid en dator och loggar in i det system som används inom SEB:s division Private Banking, som förvaltar pengar åt förmögna kunder. Det är inte ett system han normalt arbetar med, eller ens har tillgång till. Inloggningsuppgifterna har han stulit av en kollega genom att använda en så kallad key logger, ett program som registrerar tangenttryckningar på datorn.

Han sätter genast igång med sin plan. Han loggar in på konton som tillhör en rad rika svenskar. En av dem är H&M:s storägare Stefan Persson. Uppgifterna om vilka han ska stjäla ifrån har han plockat fram genom att under arbetstid i hemlighet göra hundratals slagningar i SEB:s interna system i jakt på välfylld konton. Han börjar knappa in överföringar. Totalt flyttar han 62 miljoner kronor från elva olika konton. Pengarna ska gå vidare till konton som tillhör fyra olika aktiebolag. Därefter ska de föras över till personliga konton som tillhör så kallade målvakter. Men något går snett. Överföringarna går inte igenom. Felmeddelanden dyker upp på skärmen, gång på gång. Han försöker på en annan dator. Samma resultat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons