Recension

SkitlivCynisk marknad gör unga ofria

Har Sverige blivit ett samhälle där det ses som naturligt att utnyttja svaga, om man har chansen? Den nya antologin ”Skitliv” visar på ungas verklighet – med otrygghet, ångest och ofrihet som deras arbetsvilkor för med sig.

Sam Sundberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vi är många som balanserar på slak lina på dagens arbetsmarknad. Vi är många som pressas att ständigt maxprestera då vi saknar tillsvidareanställningens trygghet, tvingas att prioritera säkerhetsbuffert före utsvävningar och håller tummarna för att inte drabbas av fysisk eller psykisk ohälsa. En längre sjukdom innebär ju att vi måste sälja våra bostäder. Om vi nu till äventyrs har haft råd att skaffa några. Vi är timanställda, bemanningspersonal och egenföretagare på marginalen, en expansiv del av dagens arbetsmarknad, stadigt stående med ena foten i hårt arbete och den andra i det fruktade utanförskapet.

Som frilansjournalist är det lätt att solidarisera sig med ”prekariatet”, som ”Skitliv” handlar om. Även om jag själv har ett givande och hyggligt betalt arbete känner jag igen mig i problematiken, att en stor del av arbetskraften hamnat i en blind fläck för samhället. Och för alltför många är de otrygga arbetsformerna inte självvalda, utan ett resultat av att företag, politiker och bruttonationalprodukt kräver flexibla arbetsstyrkor, och att stadigare jobb inte finns att tillgå.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons