”Bojkott sätter mer press på Israel”

Israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark är skälet till uppmaningar att bland annat bojkotta varor från dessa områden. På bilden, Har Homa i östra Jerusalem 2013.
Israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark är skälet till uppmaningar att bland annat bojkotta varor från dessa områden. På bilden, Har Homa i östra Jerusalem 2013. Foto: Sebastian Scheiner/AP

Fler i västvärlden och inte minst i Sverige bör förespråka bojkott och sanktioner mot ockupationsmakten Israel. I denna fråga är årets Olof Palmepristagare förebilder, skriver prästen och teologen Anna-Karin Hammar.

Publicerad
Privat
Foto: Privat
Annons

Det årliga Olof Palmepriset kommer att utdelas den 29 januari i Stockholm. I år tillfaller det en färgstark duo, Mitri Raheb från Betlehem i Palestina och Gideon Levy från Tel Aviv i Israel. Mitri Raheb är kyrkoherde i den lutherska kyrkan, teolog, författare till sexton böcker, initiativtagare till kulturinstitutioner och internationella forskningsprojekt. Gideon Levy är journalist på den israeliska tidningen Haaretz, skribent och en i sitt land framstående kritiker av den israeliska ockupationen av Palestina. Båda har tidvis upplevt dödshot mot sin egen person.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons