Hållbart tema i Chelsea

Chelsea flower show är trädgårdsvärldens motsvarighet till modeveckan i Paris. Det är fantasi, det är magi. Och flera trädgårdar borde vara försedda med varningsskyltar: Försök inte göra så här hemma.

Agneta Ullenius
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På bara tre veckor färdigställs ett 30-tal idéträdgårdar, eller snarare gröna installationer, med uppvuxna träd och växter som ser ut som om de alltid har funnits här. På lördag kulminerar den 98:e upplagan av Chelsea flower show med tidernas växtrea. Det som har krävt femton månaders planering och lockat 160000 besökare under en vecka rivs nu högst osentimentalt på fem dagar.

Robert Louis Stevenson skrev att han hellre rensar ogräs i en timme än åstadkommer två sidor prosa och Shakespeare kunde mer om häckar än vilken tv-expert som helst, påminner The Times i en ledare som hyllar denna världens största årliga manifestation av trädgårdskonst. Att tidningen är med och sponsrar en trädgård i år är förstås inte oväsentligt i sammanhanget. I samarbete med den botaniska trädgården Kew Gardens blev det en täppa som framhåller växternas betydelse för människan. Var vore vi utan medicinalväxter som fingerborgsblommor, Digitalis, mot hjärtsjukdomar och idegran, Taxus, i kampen mot cancer?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons