ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Lieberman provocerar i arabfrågan

Missnöjespolitikern Avigdor Lieberman, ledare för Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem) ogillas av det politiska etablissemanget i Israel, avskys av landets arabiska medborgare samt misstros av ultraortodoxa judar. Trots det tippas han leda knessets tredje största parti efter valet och väntas få en vågmästarroll när nästa regering ska bildas.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Lieberman, invandrare från Moldavien 1978 som då tillhörde Sovjetunionen, appellerar framför allt till den stora gruppen ryskspråkiga invandrare. Många ultraortodoxa judar i Israel anklagar Lieberman och hans parti för att vara antireligiösa ”fläskätare”, medan Yisrael Beiteinu försvarat sin valplattform som fullkomligt ”kosher”.

Men det som framför allt får känslorna att rinna till är Liebermans syn på araberna i Israel. Han säger inte öppet att de ska fördrivas. Men många fruktar att det är hans plan när han kräver att medborgarskap ska vara förenat med en lojalitetstest med den judiska staten och när han vill ha separation mellan judar och araber. Ledare för Israels cirka 20 procent araber vill ha en stat för alla medborgare. De vill på intet sätt tillhöra den misskötta palestinska myndigheten, PA. Men Liebermans plan innebär att araber i Israel juridiskt ska lyda under PA. Han har krävt dödsstraff för arabiska knessetledamöter som besökt Syrien.

Laddar…