Recension

Beyond BordersObscent och rent anstötligt

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Det börjar med en tjusig välgörenhetstillställning på lyxhotell i London. Champagne och juveler. In stormar en ilsken läkare utan gränser (filmstjärnetjusig) med en liten svältande etiopier i släptåg och läxar upp de rika brackorna. Han behöver resurser till sitt flyktingläger där folk dör som flugor bland flugor. Och åtminstone en av åhörarna blir djupt gripen.
Några klipp senare befinner sig nämligen den amerikanska lyxhustrun Sarah (filmstjärnetjusig) i det etiopiska lägret, iförd vit linnedräkt och blaffiga solglasögon, utförande goda gärningar och trånande efter den ilskne läkaren. Och maken till skenheligt hyckleri torde man få leta länge efter.
Välgörenhetsgalor skulle alltså vara anstötliga, men ett såsigt melodrama med mänskligt lidande som exotisk tapet i bakgrunden är okej? Korrupta regimer spelar maktspel med sina medborgares liv, och den fråga filmen sysslar med är när två välgödda
snyggingar äntligen ska hamna i den effektfullt belysta, tropiskt ångande sängen.

Bara att se Angelina Jolie posera med sina porriga silikonläppar och sina små piffiga utstyrslar mitt i all misär är närmast obscent. Att man dessutom förväntas intressera sig för hennes lilla känsloliv under dessa omständigheter, är bara för mycket.
Den som trodde att Lara Croft- filmerna är dumma och ytliga kan här lära sig ett och annat. De något mindre naiva skänker lämpligen bort en hundralapp till någon hjälporganisation och ägnar två timmar åt studier i politisk ekonomi istället.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons