Abort ger ofta långvarig ångest

Kvinnor som gjort abort riskerar mer långvariga psykiska problem än kvinnor som fått missfall. Och problemen håller i sig i flera år.

Publicerad
Annons

En ny norsk undersökning har granskat två grupper av kvinnor under lång tid. Av dem som drabbats av missfall var det bara var fyrtionde som fem år efteråt inte ville tänka på vad som hänt. Men av dem som gjort abort undvek var femte att tänka på den, och i den gruppen var ångesten signifikant högre än hos normalbefolkningen.
– Jag hade trott att det skulle vara en skillnad mellan grupperna, men inte att den skulle vara så stor, säger Anne Nordal Broen, psykiater som lett undersökningen. Ett missfall lägger många bakom sig som en olyckshändelse, men abort är något helt annat eftersom man har valt det.
Att så många så långt efteråt inte tillåter sig att tänka på sin abort är ett tecken hur traumatiskt det kan vara, menar hon. Och annan forskning visar att när man måste lägga mycket kraft på undvika svåra tankar så skapas ångest.

Undersökningen har gjort i Drammen i Norge. 40 kvinnor som fått missfall och 80 som gjort abort har följts under fem år. Missfallsgruppen hade mer sorg, skuld, ilska, flashbacks och undvikande det första halvåret. Men efter två år var deras problem nästan borta, men abortgruppen fanns många problem kvar.
Men Anne Nordal Broen vill inte ge en alltför svart bild; det är inte så att kvinnorna blir vårdfall i åratal efter sin abort. Men problemen kan ligga som en skugga över tillvaron och göra att de generellt gläder sig mindre över livet än förr.
Kvinnorna som gjort abort mådde psykiskt sämre än befolkningen i genomsnitt under hela undersökningstiden. Men forskarna kan inte säga hur mycket som beror på aborten och hur mycket som handlar om att de hade sämre hälsa från början.
– Vi lämnar frågan öppen, för båda förklaringarna spelar säkert in.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons