Recension

Världens lyckligaste folkAllt om Danmark du inte fick veta på Tivoli

KOLL PÅ GRANNEN. Lena Sundström åker till Nørrebro för att söka efter det nya Danmarks själ och kommer hem med en fulländad reportagebok med den ironiska titeln ”Världens lyckligaste folk”. Den rymmer allt som en nyfiken svensk kan vilja veta om dagens Danmark, skriver Håkan Arvidsson.

Publicerad
Annons

Jag har arbetat i Danmark i 35 år. När jag kom till landet 1973 var det till förväxling likt det svenska samhälle som jag lämnade om man bortser från att öl, vin och starksprit fick säljas i vanliga butiker och att skolväsendet var friare organiserat. I det avseendet liknade Danmark mera kontinenten än sina nordiska grannar. Kanske kan man säga att Danmark var mer liberalt och kulturradikalt än Sverige. Arvet efter bröderna Brandes och Poul Henningsen var fortfarande levande.

Idag är situationen den omvända. Den danska kulturradikalismen är utrotad, kanske med undantag för tidningen Politikens kultur- och ledarsida. Den offentliga debatten har vänt 180 grader och det har även de politiska åsikterna gjort. Danmark har förvandlats till ett konservativt och slutet land och danskarna tycks leva i en ständig skräck för att bli invaderade och ockuperade av de muslimer som de anser ”ynglar av sig som råttor”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons