ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Jan Blomgren:Välbeställd utmanare i Georgien

Jan Blomgren

Parlamentsvalet i Georgien såg länge ut att bli ointressant, en lätt seger för president Saakasjvilis styrande parti. Men när dollarmiljardären Ivanisjvili klev in på den politiska arenan förändrades situationen dramatiskt.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

Georgiens politiska liv har, sedan rosenrevolutionen 2003 förde den USA-utbildade Michail Saakasjvili till makten, helt dominerats av den då nye presidenten. Saakasjvili inledde sin mandatperiod med en rad reformer, som bland annat minskade korruptionen drastiskt. Han skakade snabbt av sig det sovjetiska arvet och öppnade i stället för ett närmande till Väst. När han också talade om att bli medlem i Nato blev han en gunstling i framför allt USA.

Bilden av den demokratiske reformatorn solkades dock så småningom. Kriget mellan Georgien och Ryssland hösten 2008 skylldes i Väst inledningsvis på Moskva, men när bland annat brittiska rapporter avslöjade att det var Saakasjvilis trupper som inlett den väpnade attacken mot Sydossetiens huvudstad Tschinvali förändrades bilden av Saakasjvili.

Laddar…