Mexiko festar för de döda

I Mexiko lever man med döden, omfamnar den, firar den, skämtar om den. Vi följde det indianska allhelgonafirandet kring staden Papantla.

Publicerad
Annons

Enlligt den indianska totonakfolket tro anländer de döda som insekter, fjärilar och vackra fåglar för att inte skrämma oss levande. Tack vare lukten från utströdda blommor finer de vägen hem. De lockas också av maten som dukas upp på altaret och de stannar så länge ljusen brinner. Allhelgonadagen kallas också för De dödas dag.

Intensiv rökelsedoft fyller näsborrarna och blandas med aromen av apelsiner, mandariner och citroner. Gränden vid marknaden lyser av gula och röda blomsterknippen, och på snören längs husfasaderna hänger olikfärgade silkespapper klippta i sirliga mönster.
Människor trängs, barfota män från bergen i sina vita tunikor, indiankvinnor i vackert broderade blusar och matronor bärande på överfulla shoppingkassar.
Vi befinner oss i Papantla, staden som doftar, eller som namnet betyder på totonakindianernas språk, ”staden med de högljudda fåglarna”. Här lever totonakindianernas kultur stark, inte minst i månadsskiftet oktober-november, då Mexiko firar ”de dödas dagar”.
Enligt den flertusenåriga traditionen bygger varje familj ett altare hemma, som dekoreras med gröna blad, frukter och silkespapper klippta i vackra mönster. Mat och dryck ställs fram på altaret för att undfägna de döda och ljus tänds för att locka dem hem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons