Ivar Arpi:Jo, svenska medier är för återhållsamma

Ivar Arpi
Publicerad
Måndagen 10 augusti mördades en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås.

Måndagen 10 augusti mördades en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons

Hur gör man för att bemöta kritik mot något som man inte har sagt? Det är svårt, men jag ska försöka. En ren dementi låter alldeles för defensiv. Att gå in på vad som har sagts, vem som har sagt det och vid vilken tidpunkt blir lätt en invecklad detektivhistoria som få orkar följa med i. Därför är anklagelseakter så effektiva: Här är det hemska. Där är den förgriplige. Enkel dramaturgi!

Nåväl. Rakel Chukri, Sydsvenskans kulturchef, har skrivit en anklagelseakt. Den handlar om farorna med nätmobbar, medborgargarden, rasistiska teorier, romregistret, vanföreställningar, spekulationer, konspirationsteorier och vägen mot att svenska medier blir som en ond amerikansk tidning som hänger ut ännu icke dömda. En enda skribent nämns i sammanhanget, i den destruktiva kedjan mellan ovan nämnda fenomen, och det är jag:

Även en av Svenska Dagbladets ledarskribenter krönte sig själv till kriminalexpert. På Twitter skrev Ivar Arpi: ”Polisen borde gå ut med vad som har hänt på Ikea. Ge mer info. Det är i allmänhetens intresse att inte ge spekulationer för mycket spelrum.”

Annons
Annons
Måndagen 10 augusti mördades en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås.

Måndagen 10 augusti mördades en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad jag menade med det? Inte mer än vad jag skrev: Ge inte spekulationer för mycket utrymme.

Chukri skriver: "Snabbt kom spekulationerna igång i vissa vrår". Att säga att det rör sig om "vissa vrår" är helt missvisande. Flashbacktråden om Ikea-mordet har snart tio miljoner sidvisningar. Bara någon dag efteråt var det flera miljoner. Många teorier om hur mordet hade gått till cirkulerade, och många handlade om terrorism. Mordet skedde den 10 augusti. Det dröjde till den 12 augusti innan Expressen publicerade uppgiften att de misstänkta var kristna. Polisen hade varit så förtegen att Expressen själva intervjuat en annan eritrean som bodde på samma asylboende som de två misstänkta. Hur många spekulationer hade kunnat undvikas om polisen hade varit öppna med religionstillhörigheten? Hade det äventyrat förundersökningen?

Måndagen 10 augusti mördades en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås. Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åter till Rakel Chukri. Hon skriver:

"Det är också obehagligt hur snabbt ett fruktansvärt mord politiseras. De som skriker att alla kort ska läggas på bordet är inte i första hand intresserade av att samhället ska bli säkrare. De som kräver att misstänktas religion och nationalitet alltid ska anges lurar sig själva att tro att dessa fakta är de avgörande. Det är sådana vanföreställningar som ledde till skapandet av romregistret där till och med barn fördes in."

Annons
Annons

Ja, svenska medier är generellt för återhållsamma med att skriva ut ursprung, nationalitet och religion. Att skriva ut detta har inget egenvärde, det vill säga det behöver inte alltid ske, men i flera fall kan det tillföra kunskap. Några exempel:

En tjej knuffas från en balkong. Är det relevant att skriva ut om hon har etnisk svensk eller exempelvis kurdisk bakgrund? Det gör väldigt stor skillnad på förståelsen för kontexten av dådet om man får reda på det, eftersom hederskulturen där balkongmord förekommer är ett fenomen som förekommer i vissa kulturer men inte andra.

En romsk tiggare attackeras med kniv. Är det relevant att skriva ut om gärningsmannen är romsk eller etnisk svensk? Här gör det också stor skillnad. Är gärningsmannen etniskt svensk kan det röra sig om ett hatbrott. Är det en romsk man som utfört dådet kan motivet och kontexten var väsensskild.

Eller att Expressen skrev att de misstänkta var kristna, åtminstone enligt personen de pratade med. Det skingrade misstankar och spekulationer. En bra publicering som faktiskt tillförde information som hjälper läsarna att förstå brottets kontext, eller åtminstone att utesluta faktorer som inte ingick i brottet.

Vad jag faktiskt skrev på twitter utöver det Rakel Chukri valde att citera? Detta: "Givetvis är det viktigaste att förundersökningen inte kontamineras. Men om ryktesspridning blir viral kan man t ex punktera vissa rykten."

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons