Drottningen av Piemonte

Barbarescos sluttningar
Barbarescos sluttningar Foto: Johan Sjöstedt

Barbarescos eleganta viner är bättre än någonsin. Den nya generationen förenar det moderna och det traditionella på bästa sätt.

Publicerad
Silvia Cigliuti

Silvia Cigliuti

Foto: Johan Sjöstedt
Annons

Den lätta och klarröda nyansen och inslag av tegel i kanten. Doften av eterneller, nypon och höstlöv. Jag minns mycket väl den första gången jag hade ynnesten att prova en klassisk Barbaresco. Utseende och doft gjorde att jag förväntade mig något lätt, avskalat och utmärkt till en charkbricka. Litet anade jag att bakom det bedrägliga yttre dolde sig en struktur med syra och tanniner som kan bära upp den fetaste av italienska långkok. Det blev en ny förälskelse som stal uppmärksamheten från de kompakta och muskulösa baroloviner jag var så uppslukad av vid den tiden.

Det har aldrig funnits en bättre tid att upptäcka vinerna i Barbaresco än nu. Det klassiska och det moderna har i många fall mötts och på många håll i Barbaresco äger nu ett generationsskifte rum. De föräldrar som byggde upp området i efterkrigstidens Europa börjar sakteliga dra sig tillbaka (men de jobbar fortfarande i vingården och lägger sig i alla beslut) och lämnar över till sina barn. En generation som vet att för att trygga framtiden så måste man värna om traditionerna samtidigt som man är öppen för modern teknik. De drar sig inte för att använda moderniteter som roterande jäskar och små ekfat samtidigt som de vet att de måste vara sanna mot sitt ursprung.

Annons
Annons
Silvia Cigliuti

Silvia Cigliuti

Foto: Johan Sjöstedt
Silvia Cigliuti Foto: Johan Sjöstedt

Vinfamiljerna i Barbaresco är några av de nöjdaste och mest ödmjuka jag mött. De har inte utrymme för något liv i lyx, för även om vinerna betingar höga priser är uttagen låga och arealen är oftast så liten att familjen klarar sig utan anställda. De jobbar hårt men gör det tillsammans, och de gör det med ett leende.

Jag kan varmt rekommendera ett besök, att få prata med människorna, prova vinerna och gå i de sluttande vingårdarna på de grönskande kullarna ger en helt annan respekt och förståelse för hantverket. När man sett lutningen på de branta vingårdarna och fått en inblick i det arbete som krävs för att hålla rankorna i toppskick känns priserna väldigt rimliga. Passa gärna på under tryffelsäsongen, då höstens färgskiftningar och morgonens dimma gör Piemonte till en av världens vackraste platser.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons