Annie Lööf får skarp KU-kritik

Näringsminister Annie Lööf (C) får skarp kritik av KU för att ha lämnat felaktiga uppgifter till riksdagens konstitutionsutskott, erfar SvD. Agerandet strider mot regeringsformen, anser KU:s majoritet.

Lova Olsson
Publicerad
Annons

I mitten av april frågades Annie Lööf ut av ledamöterna i konstitutionsutskottet. Bakgrunden var två KU-anmälningar om regeringskansliets tillämpning av offentlighetsprinicipen och senfärdigheten i att lämna ut handlingar. Det tog tre dagar innan en journalist på Aftonbladet fick ut de begärda uppgifterna om intern representation, något som JO har kritiserat i en separat granskning.

Näringsminister Annie Lööf hävdade i KU att hennes eget näringsdepartement inte gjort något fel, och försäkrade också att handlingarna inte lämnats ut till någon annan först. Men den uppgiften var inte korrekt. Senare framkom det att både Ekot och TT fick sammanställningen över regeringens representation före Aftonbladet - trots att de inte hade bett om den. Departementet tog chansen att förekomma Aftonbladets granskning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons