Nacka kommun räddar konstkollektiv

MOTDRAG. Nedskärningarna i Stockholms fria kulturverksamheter påverkar hela länet. Igår kväll tog Nacka kommun beslut om en blixtutryckning för att rädda Konstnärernas kollektivverkstad.

Johan Hellekant
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Konstnärernas kollektivverkstad, KKV, brukar inte göra så mycket väsen av sig. Inte så många känner till att över 750 Stockholmskonstnärer har gemensamma ateljéer i ett industriområde i Sickla. Utifrån syns bara en stor byggnad med lastkaj, men innanför en enkel ståldörr öppnar sig den kreativa världen i stora välutrustade verkstäder för allt från trä, smide, textil och betong till repro och screentryck.

Stämningen är fortfarande upprörd när SvD besöker KKV - det talas om att ”kasta tårtor” på ledningen i Stockholms kulturförvaltning. Man menar att de gav ett felaktigt underlag – att Nacka planerade att höja hyran med 1,1 miljoner kronor – till Stockholms kulturnämnd, som reagerade med att halvera KKV:s verksamhetsstöd. Konstnärernas upprördhet delas av tjänstemän och politiker i Nacka kommun som igår beslutade att stödja verksamheten med ytterligare 200000 kronor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons