Recension

Atlas över avlägsna öar. Femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besökaÄventyr med fingret i kartboken

AVLÄGSNA ÖAR Som liten satt Judith Schalansky hukad över föräldrarnas kartböcker och längtade bort. Hennes fascinerande bok om öar är en hyllning till dessa imaginära resor.

Fabian Kastner
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När forskare nyligen satte kurs mot den lilla ön Sandy utanför Australien gjorde de en förbryllande upptäckt: ön existerade inte, hade aldrig funnits annat än på kartan. Upptäckten blev en världsnyhet. Folk fnittrade och twittrade. Säkert inte bara för att kartjätten Google hade dabbat sig, utan också för att det finns någonting djupt tilltalande i tanken på att det ännu finns platser utanför radarn, där världen fortfarande är ett mysterium.

Den vita fläcken på kartan antyder åtminstone (för att tala med Michel Houellebecq) ”möjligheten av en ö”: en plats för drömmar och utopier. Att minsta kobbe i havet har kartlagts och koloniserats är ju annars en populär klagovisa, inte bara bland dagens charterturister. George Hugh Banning från Kalifornien seglade i början av 1900-talet kors och tvärs över Stilla havet, på flykt undan den moderna civilisationen. Han drömde om att hitta någon orörd gauguinsk paradisö, men allt han fann var öar där ”tuggummipapper och amerikansk accent var nästan lika vanligt förekommande som bananskal och vindens susande i palmbladen”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons