Bolagen som skippar chefen

Högutbildade anställda kan klara sig lika bra utan chefer och chefstitlar - kanske till och med bättre. Det menar den norska professorn William Brochs-Haukedal, vid norska handelshögskolan NHH.

Emmylou Tuvhag
Publicerad
Annons

En ny trend bland amerikanska nystartade företag är att ta det som brukar kallas den svenska modellen med platta organisationer ett steg längre. Hierarkierna får stå åt sidan och de anställda styr sig själva. Den amerikanska modellen går ut på att slänga jobbtitlarna, och i stället arbeta i så kallade överlappande cirklar där de anställda har konkreta arbetsuppgifter och förväntningar. Målet är inte att ta bort chefer, utan att få fler personer att ta ledaransvar.

Bland företagen som har anammat modellen finns e-handelsföretaget Zappos som fått stor uppmärksamhet för sitt initiativ att rationalisera bort alla chefer. Burktomatföretaget Morning Star är ett annat exempel på företag, som helt saknar chefer på företaget. I Sverige och Norge är företeelsen långt ifrån ny. SvD Näringsliv har tidigare skrivit om managementkonsultföretaget Cenntigo som saknar chefer. Andra exempel är Björn Lundén Information med 85 anställda utan egentlig chef, förutom en vd för att lagen så kräver. och Hotel Freys där vd:n strax före millenniumskiftet bestämde att hotellet skulle drivas med personalens hjälp, och med vd:n som stöd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons