Recension
Stig Lindberg dekorerade folkhemmet
Allkonstnären Lindberg är främst känd för porslinsklassiker som ”Berså”. Anna Larsdotters bok lyfter fram några av hans mindre kända sidor.
Stig Lindberg, den sorglöse mannen som fotograferades med pipa, kravatt och vit arbetsrock, ofta leende. Alltid i full färd med att färdigställa ett keramiskt alster. Hjärnan bakom porslinsklassiker som ”Spisa ribb” och ”Berså”. Vars mönstervärld inredde folkhemmet och satte Gustavsberg på världskartan – har nu tack vare Anna Larsdotters bok ”Stig Lindberg – människan, formgivaren” fått både kropp och själ. Allkonstnären Stig Lindberg var inte bara färgstark, utan också kontroversiell.
Stig Fredrik Sigurd Lindberg föddes den åttonde augusti 1916 i Umeå, som den yngste sonen till makarna Helof och Lydia Lindberg. Från Västerbottens skogar var vägen till Gustavsbergs porslinsfabrik både lång och krokig. Trots enorm energi blev betygen aldrig annat än mediokra och att Stig försökte ta studenten utan att lyckas blev något av en familjehemlighet. I den officiella historieskrivningen heter det att ”föräldrarna inte hade råd med ännu en student i familjen”. Sanningen låg kanske någonstans mitt emellan. Teoretiska studier låg inte för mannen som snarast bubblade över av kreativitet och skaparlusta.