Krönika

Therese Larsson:Super-Mario nästa ECB-chef?

De kallar honom för ”Mr Somewhere Else”. Nej, jag talar inte om den ständigt resande Carl Bildt, utan om den person som troligen kommer att bli den europeiska centralbankens nästa chef – italienaren Mario Draghi.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Draghi har nu vissa likheter med Bildt, för han har en tendens att försöka vara på två ställen samtidigt. Ständigt uppkopplad, med mobilen mot örat och det sägs att man på internationella toppmöten allt som oftast hör frågan ”Var är Mario?”, eftersom han varje gång man behöver honom försvunnit iväg någon annanstans.

Mario Draghi är i dag chef för den italienska centralbanken. Vilket i sig är skäl nog att ge nordeuropeiska politiker som Sannfinländaren Timo Soini eller nederländske populisten Geert Wilders skrämselhicka när en efterträdare till ECB-chefen Trichet nu ska utses. Italien räknas till de ekonomiskt skakiga PIIGS-länderna och har en statsskuld på runt 120 procent av BNP. Nu är det senare knappast Draghis fel och en av hans centralbankschefskollegor kallade honom nyligen för ”oitaliensk”, vilket får anses som beröm i sammanhanget.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons