”Känner mig som en i mängden – fast ändå inte”

Maureen tillsammans med sin dotter Julie, 17. Maureen är född i Uganda men flyttade som 10-åring till Sverige. Julie, som är född i Sverige, har ibland fått höra att hon ”beter sig så svenskt”.
Maureen tillsammans med sin dotter Julie, 17. Maureen är född i Uganda men flyttade som 10-åring till Sverige. Julie, som är född i Sverige, har ibland fått höra att hon ”beter sig så svenskt”. Foto: Daniella Backlund

Omgivningens attityd till hennes barns hudfärg – det har präglat vardagen för Maureen. Hennes 17-åriga dotter Julie funderar på vad det egentligen betyder att hon får förvånade kommentarer om att hon ”beter sig svenskt”.

Publicerad
Annons

En solig förmiddag råder lugnet under broarna på Kärrtorp centrums torg, sånär som på en sopmaskin och förbipasserande tunnelbanetåg. Det var här tiotusentals människor samlades för att demonstrera mot rasism för två år sedan. Då hade Julie, 17 år, ännu inte börjat på Kärrtorps gymnasium som ligger alldeles bakom torget. Varje morgon tar hon bussen hit från villaområdet i en annan förort.

– I min skola har många olika ursprung så jag kan verkligen känna att jag smälter in. Annars känner jag mig som en i mängden – fast ändå inte.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons