Bunkern skulle stoppa invasion från öst – kostade miljarder

En Boforskanon på toppen av ett berg på Arholma i norra Stockholms skärgård skulle avskräcka den ryska krigsmakten från en invasion.

Mångmiljardbelopp i dagens penningvärde har plöjts ner i försvarsanläggningar längs Östersjökusten – många är idag stängda, andra har blivit museum. Ett av dem är Arholma Nord.

Publicerad
Annons

Längs norrut i Stockholms skärgård, på norra Arholma, fanns en av de försvarsanläggningar som skulle stoppa en invasion från öst under kalla kriget. På Arholma Nord, eller Batteri Arholma som anläggningen heter, doldes spjutspetsen inom svensk försvarsteknologi – djupt insprängd i berget. I dag är befästningen sedan länge passé i försvarssammanhang och är museum. Den ger en bra inblick i förutsättningarna för det svenska kustförsvaret när kalla kriget var som kyligast.

Man tar sig in i anläggningen genom att passera flera ståldörrar som konstruerats för att klara en bombsmäll. Där finns också en luftsluss och utrustning för att sanera personal från kemiska stridsmedel. Anläggningen byggdes för att även klara en kärnvapenattack. Totalt 14 liknande anläggningar överlappade varandra enbart i regionen runt Kapellskär i norra skärgården. Av dem är idag bara Batteri Arholma bevarad.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons