Alexander Mørk-Eidem fick Svenska Dagbladets Thaliapris 2009. Nu är han en av Dramatens husregissörer och aktuell med ”Swede Hollow”.
Alexander Mørk-Eidem fick Svenska Dagbladets Thaliapris 2009. Nu är han en av Dramatens husregissörer och aktuell med ”Swede Hollow”. Foto: Marcus Ericsson/TT

”Det påminner om nutida folkvandringar”

Svenskarna som drömde om ett bättre liv i Amerika, men hamnade på botten i det nya landet, skildras i Ola Larsmos gripande roman ”Swede Hollow”. När Alexander Mørk-Eidem sätter upp den som pjäs vill han få publiken att komma nära både människorna och platsen.

Anna Ångström
Publicerad

– Boken berättar om en del av vår historia som jag inte kände till. De flesta skandinaver har en förståelse av migrationen genom Vilhelm Mobergs utvandrarserie där svenska bönder lägger under sig prärien. Men de flesta hamnade i storstäder och slet på fabriker, blev en del i den industriella revolutionen, konstaterar Alexander Mørk-Eidem.

Svenskarna beskrevs som illaluktande, de kunde inte språket, kände inte till kulturen och förblev ganska isolerade. Sjukdomar grasserade.