Sätt universiteten under lupp

Publicerad
Annons

Krönika | Akademisk balans?
Det talas ofta om mångfald på universiteten, men hur är det med den intellektuella mångfalden? Det undrade Wall Street Journals John Fund för ett par veckor sedan. Stjärnkolumnisten George Will har fortsatt diskussionen, och i förra veckan beskrev The Economist (Dec 4) akademien som ”America”s one-party state”.
Fund utgår från bland annat en studie av ekonomen Daniel Klein vid Santa Clara University och den svenska sociologen Charlotta Stern. När jag letar fram uppsatsen på nätet visar den sig ingå i en serie working papers från det fristående forskningsinstitutet Ratio på Grev Turegatan i Stockholm. Small world.
Klein/Stern har undersökt partisympatierna hos universitetslärare i USA och kommit fram till att demokraterna dominerar totalt. I de studerade ämnena antropologi, filosofi, historia, nationalekonomi, sociologi och statskunskap går det femton demokrater på varje republikan. Spännvidden går från 3:1 inom nationalekonomin till 30:1 i antropologi.
Klein har också gjort en
studie av prestigeinstitutionerna Stanford och Berkeley. Denna inkluderar ”hårda” ämnen som naturvetenskap och företagsekonomi men visar likafullt på demokratiskt övertag med 10:1 (Berkeley) respektive 8:1. En studie som genomfördes av Brookings och Princeton 2001 ger likartade resultat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons