Säkerheten för svensk trupp brister

Stora delar av den svenska Afghanistanstyrkan saknar bilar med tillräckligt skydd. Officerarna har begärt pansrade fordon och varnar för att det är en tidsfråga innan svenska dödsoffer krävs.

Publicerad
IDAG: En svenskt militär styrka i Toyota Landcruiser utan bepansring stannar till på vägen i Qushtepa. På denna plats, några meter längre fram, detonerade 18 månader tidigare en vägbomb - se nästa sida.
2007: En Toyota Landcruiser utan bepansring utsattes för en fjärrutlöst vägbomb här klockan 04.30 den 15 april 2007. Att besättningen klarade sig var ren tur: bomben utlöstes för snabbt med sprängverkan åt fel håll.

IDAG: En svenskt militär styrka i Toyota Landcruiser utan bepansring stannar till på vägen i Qushtepa. På denna plats, några meter längre fram, detonerade 18 månader tidigare en vägbomb - se nästa sida. 2007: En Toyota Landcruiser utan bepansring utsattes för en fjärrutlöst vägbomb här klockan 04.30 den 15 april 2007. Att besättningen klarade sig var ren tur: bomben utlöstes för snabbt med sprängverkan åt fel håll.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT OCH FÖRSVARETS BILDBYRÅ
Annons

För sex veckor sedan, den 29 augusti, dödades den 29-årige tyske fallskärmsjägaren Mischa Meier i Kunduz-provinsen i norra Afghanistan. Hans bil sprängdes av en vägbomb.

Den stupade kunde lika gärna varit en svensk. 20 minuter tidigare passerade på samma plats en svensk militär bil – utan skyddande bepansring.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons