Vd:arna som toppar i statliga löneligan

Vattenfalls och Telia Soneras vd:ar toppar löneligan i svenska statens bolagsportfölj med årslöner på runt 14 miljoner kronor. Flygbolaget SAS vd flyger också högt i löneligan med en lön på 8 miljoner kronor. Det visar SvD Näringslivs genomgång.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Bolagen i svenska statens portfölj tappade mark under första halvåret i år. Fjolårets samlade resultat på 18,6 miljarder kronor vändes på grund av Vattenfall till en förlust på drygt 11 miljarder kronor. Men krisen märks inte i lönekuverten. De statliga bolags vd:arna sitter säkert. Eftersom de inte har någon rörlig ersättning så blir det inget "löneavdrag" i form av reducerad bonus.

Nära hälften av all omsättning i den statliga bolagsportföljen kommer från helägda Vattenfall. Bolagets förluster har varit ett stående och dystert tema de senaste åren efter det katastrofala köpet av Nuon. I år är det andra tillgångar som fått skrivas ned, främst kärnkraft i Sverige och brunkol i Tyskland. Totalt drygt 36 miljarder kronor och ökade avsättningar för kärnkraft och gruvverksamhet i Tyskland på nästan 4 miljarder kronor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons