Stödet för Natomedlemskap växer

För första gången sedan mätningarna startade för 19 år sedan är andelen svenskar som är för medlemskap i Nato lika stor som andelen som säger nej. Det visar en Sifoundersökning som SvD låtit göra. Statsvetaren Malena Britz utesluter inte en folkomröstning i frågan.

Publicerad
Annons

I oktober befann sig en utländsk ubåt i svenska vatten. En Sifo-mätning som är gjord efter rapporteringen kring ubåtsjakten och SvD:s avslöjande i mitten av november om att Försvarsmakten har säkra bevis på att det har skett en undervattenskränkning på svenskt territorium visar att stödet för ett medlemskap i försvarsalliansen Nato är rekordhögt. 40 procent svarade ja på frågan ”tycker du att Sverige skall ansluta sig till försvarsalliansen Nato?”, den högsta nivån sedan Sifo började ställa frågan för SvD:s räkning 1995. 42 procent svarade nej och 18 procent svarade att de inte visste. Därmed är det också första gången sedan mätningarna startade som andelen som är för ett Natomedlemskap är ungefär lika stor som andelen som är emot.

Malena Britz, statsvetare på Försvarshögskolan som forskar om nordiskt försvarssamarbete, tror att resultatet i mätningen kan bidra till att debatten intensifieras.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons