Dagdrömma i bilen är farligare än mobilprat

En analys av bilolyckor i USA har resulterat i en ”tio-i-topp” lista över de dödligaste sakerna du kan göra i en bil. Att prata i mobiltelefon eller skicka sms är inte farligast – det är att tappa koncentrationen och dagdrömma bakom ratten.

Auto motor & sport
Publicerad
Annons

Som Auto motor & sport kunde berätta för en månad sedan pekar allt mot att riksdagen snart stiftar en lag som förbjuder mobilprat och sms bakom ratten. En majoritet lär ställa upp bakom trafikutskottets förslag till ny lagstiftning för användandet av kommunikationsutrustning vid bilkörning.

Sverige är ett av få länder i Europa som inte kräver till exempel handsfree i bilen vid mobilprat, eller helt förbjuder föraren att använda mobiltelefon. En anledning till det är att statliga väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, gjort flera rapporter till regeringen där man slagit fast att mobilprat utgör en allvarlig säkerhetsrisk i trafiken – men säger också att förbud inte leder till mätbara förbättringar. I de länder där mobilprat är förbjudet bakom ratten har det inte skett några förbättringar av säkerhetsnivån.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons