Ivar Arpi:Straff fungerar bäst mot jihadism

Ivar Arpi
Publicerad
Norsk polis med beväpning under firandet av 17 maj i år.

Norsk polis med beväpning under firandet av 17 maj i år.

Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
Annons

Vid årsskiftet införde Norge en ny terrorlagstiftning. En jihadist behöver inte kopplas till ett specifikt brott, det räcker med samröre med en terrororganisation. Resultatet? I Norge bestämde man sig i fredags för att polisen skulle sluta bära tjänstevapen. Igen. Det var ett tidigare förhöjt terrorhot som fick den norska säkerhetspolisen PST att rekommendera tillfällig beväpning. Nu behövs alltså inte vapnen längre. Terrorhotet har redan sjunkit, troligen tack vare den nya lagstiftningen. Straff fungerar bättre än andra åtgärder mot terrorismen.

Men förebyggande åtgärder behövs. Arbetet som Mona Sahlin gör som nationell samordnare mot extremism är viktigt. Man behöver bättre kartlägga miljöerna där militant islamism får grogrund och bli snabbare på att nå riskindivider. Men man bör heller inte överdriva hur effektiva förebyggande åtgärder kan tänkas vara. Ofta utgår tanken att man kan prata människor tillrätta från att de är förledda. En del vill främst förklara terrorism utifrån ”underliggande sociala och politiska problem”. Men det förklarar inte varför antalet jihadister har ökat drastiskt på senare år i Sverige och Europa. Det finns gott om fattigdom i världen. Jihadism handlar om ideologi, och är inte bara en reaktion på yttre förhållanden. Och precis som övertygade jihadister har svårt att övertyga oss om förträffligheten i sin ideologi har vi svårt att övertyga dem om våra demokratiska värderingar. Därför bör man inte ägna sig åt önsketänkande om vad man kan tänkas åstadkomma med förebyggande arbete.

Annons
Annons
Norsk polis med beväpning under firandet av 17 maj i år.

Norsk polis med beväpning under firandet av 17 maj i år.

Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN

I Sverige har muslimska samfund dessutom varit för dåliga på att bekämpa extremism, även om det finns undantag. Flera muslimska organisationer har även ovanan att återkommande bjuda in hatpredikanter. Det muslimska civilsamhället måste bli mer aktivt i idékampen mot IS och radikal islamism. Extremister bör inte ha någon fristad någonstans i Sverige.

Norsk polis med beväpning under firandet av 17 maj i år. Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN

Den stora utmaningen i dag är att hindra radikala islamister från att rekrytera, sprida propaganda och att utföra terrorism. Det har Norge lyckats relativt bra med tack vare sin nya lagstiftning. Sverige bör ta efter deras utökade lagstiftning. Straffsatserna bör höjas de också. I dag får man i Sverige max två år för att resa utomlands för att planera, delta eller motta träning för terrorhandlingar. I Norge är motsvarande straff upp tillsex års fängelse. Detta bör åtgärdas. Att vara radikal islamist i Sverige ska vara minst lika obehagligt som det har blivit i Norge.

I Sverige är hotbilden fortsatt förhöjd, enligt Nationellt centrum för terrorhotsbedömning och Säpo. Det återstår att se exakt hur terrorattacken i Paris i fredags kommer att påverka det. Samtidigt kommer rapporter om rekrytering till IS och andra extremistgrupper på asylboenden. På ett boende i Västernorrland berättar en asylsökande om tre män som sade att de har ”rätt att våldta kvinnor som bär kort kjol". ”Jag tror inte på att de flydde hit för att komma undan kriget. Utan jag är övertygad om att de är med i IS.”, säger han till Örnsköldsviks Allehanda (11/11).

Förra året skickade Migrationsverket vidare 109 ärenden till Säpo där den asylsökande misstänktes kunna utgöra ett hot mot rikets säkerhet. I år är siffran hittills tre gånger så hög. Men det är svårt att veta hur stort mörkertalet är. Migrationsverket har under lång tid haft svårt att fastställa identiteten på de som söker asyl. Utredningar har inte varit tillräckligt grundliga. Man har för dålig koll på vilka som söker asyl. Och så var det alltså redan innan flyktingkrisen började. Det krävs inte någon raketforskare för att konstatera att säkerhetsrisken ökat.

I Dagens Samhälle skriver Sofia Arkestål, som driver nyhetstjänsten Bubb.la, om att Sverige är en ”fläckvis sviktande stat” (11/11). En träffande beskrivning. På vissa, men långtifrån alla, områden har den svenska statsmakten tappat greppet. I dag kan exempelvis jihadister lätt resa till och från Sverige. Så kan det inte fortsätta.

Men i Norge behöver inte polisen bära vapen längre.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons