Statliga lån gick till banksatsningar

Med en utökad låneram till nära 450 miljarder kronor blir statliga Svensk Exportkredit en av Sveriges största finansiella institutioner. SvD Näringslivs granskning visar nu att Swedbanks nye ägare hjälpt de svenska bankernas kritiserade expansion i Baltikum men också lånat ut pengar till finska kommuner och skånska småföretag. Nu överväger Riksrevisionen att granska bolaget.

Publicerad
Peter Yngwe, vd för Svensk Exportkredit.

Peter Yngwe, vd för Svensk Exportkredit.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Svensk Exportkredit, SEK, har ett vitt mandat att främja näringsliv och svensk export. Men när bolaget seglade upp som en ny storägare i Swedbank förvånade det många på finansmarknaden. När Swedbankaktiens kurs rasade krävde SEK in panten för sitt lån på en halv miljard som man gett till Sparbanksstiftelserna för att de skulle kunna öka sitt innehav i Swedbank. Statens nya innehav överraskade inte minst finansmarknadsminister Mats Odell.

Svensk Exportkredits uppdrag är enligt hemsidan att ”säkerställa finansiella lösningar för export och infrastruktur” och totalt har bolaget lånat ut nära 343 miljarder svenska kronor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons