Att skydda utan att skada

Tre äldre herrar från berömda toppforskningsinstitut i USA och Frankrike delar på årets Nobelpris i medicin. De tre är Bruce Beutler, Jules Hoffmann och Ralph Steinman. Samtliga har gjort nya upptäcker om hur vårt immunförsvar fungerar.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det fascinerande immunförsvaret har lockat en mängd forskare ända sedan början av 1900-talet när den moderna medicinska forskningen började växa fram. Det är immunförsvarets sofistikerade insatser som skyddar oss från yttre fiender som virus, bakterier, parasiter och svampar. Utan immunförsvaret skulle vi dö.

Få områden är dessutom så Nobelprisbelönade. Sedan 1901 har elva Nobelpris i medicin gått till immunförsvarsforskning med en topp under 80-talet med tre Nobelpris. Detta årtionde var en veritabel guldålder för immunologin (den medicinska beteckningen) med enorma förhoppningar om nya metoder för att stärka immunförsvaret som det hette och kunna bekämpa en mängd sjukdomar från förkylning till cancer. De så kallade antikropparna som produceras av immunförvaret stod i fokus för att ta fram specialdesignade nya underläkemedel. Dagens för många patienter revolutionerande läkemedel mot främst reumatisk artrit men även cancer är ett resultat av denna forskning. Men de stora förväntningarna har inte infriats och de historiska genombrotten har till stor del uteblivit.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons