ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kriget förstörde lillasysters hörsel

I Syriens ruinstäder, grottor och provisoriska läger lever miljoner utsatta barn. Denna generation, som gått miste om sin barndom, finns även i grannländernas flyktingläger och slum. SvD träffade tre syskon: två unga barnarbetare och deras krigsskadade lillasyster.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Kriget i Syrien gjorde att Ghadir, 14, och hans systrar Amina, 12 och Rukiya, 8, förlorade sin barndom. En gång levde de ett bra liv i en förstad till Damaskus, al-Qaboun, där deras pappa hade ett skrädderi. Deras mamma Salwa Hannan säger stolt att förr i tiden hade de råd att skicka barnen till skolan i privata bilar.

De första månaderna efter det syriska upprorets början, för drygt tre år sedan, kunde de äldsta barnen ännu gå i skolan en tid. Men med de väpnade stridernas utbrott upphörde Ghadirs och Aminas skolgång för två och ett halvt år sedan. Lillasyster Rukiya hann aldrig börja skolan innan hon blev döv efter en krigsolycka. Deras gamla stadsdel ligger i ruiner. Deras pappa skräddaren blev sårad för ett år sedan när han blev skjuten i benet av en prickskytt.

Laddar…