Författare känner sig censurerade

En mening om gubbar som röker ströks i en bok av Viveca Lärn (nedre raden i mitten). Nu funderar hon på att sluta skriva barnbäcker. De övriga författarna på bilden är Inger Brattström , Ulf Stark och Frida Nilsson.
En mening om gubbar som röker ströks i en bok av Viveca Lärn (nedre raden i mitten). Nu funderar hon på att sluta skriva barnbäcker. De övriga författarna på bilden är Inger Brattström , Ulf Stark och Frida Nilsson. Foto: AP, KARIN MALMHAV, LEIF R JANSSON, SDAM IHSE/SCANPIX, NINA VARUMO
Spektra, Elin Viksten, TT
Publicerad
Annons

Svenska barnboksförfattare känner sig censurerade. Svordomar, ensamma barn och alkohol har blivit tabu - då säger redaktörerna ifrån, av rädsla för ängsliga föräldrar.

Det är tidningen Vi Läser som har pratat med ett antal barn- och ungdomsförfattare, och de är överens - taket i barnlitteraturen har blivit lägre. I ”Jag, Dante och miljonerna” skrev Frida Nilsson om en miljonär som åkte in till staden och drack sig blarig på pilsner, men i slutversionen fick han i stället föräta sig på geléhallon. Inger Brattström berättar hur hon i en av sina senaste ungdomsböcker tvingades ändra i stycket där en 16-årig nazist hämtar en öl i kylskåpet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons