ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Anna och Mats bor inte här längre

Mansroll i fritt fall

SKILSMÄSSA Helena von Zweigbergks nya roman är ett skönlitterärt alternativ till djungeln av självhjälpsböcker i ämnet relationshelvete. Det skriver Magnus Persson.

Uppdaterad
Publicerad

Skilsmässor står på agendan i höst, inte minst när det gäller nya böcker. I den alldeles nyligen utgivna antologin ”Happy, happy”, med Maria Sveland och Katarina Wennstam som redaktörer, slår ett antal kvinnliga författare och debattörer ett slag för den lyckliga skilsmässan. Kärnfamiljens och tvåsamhetens ideal gås ännu en gång igenom, kritiseras och problematiseras.

Har inte det mesta redan sagts i ämnet, kan man kanske fråga sig? Från Almqvists vidräkning med äktenskapet i ”Det går an” (1838), via Strindberg, Ibsen, Benedictsson och det moderna genombrottets alla andra kvinnor, fram till efterkrigstidens många olika feminismer (och så småningom mansforskare) kunde man ju tycka att de flesta argumenten luftats, att så mycket nya perspektiv trots allt inte framkommit. Så enkelt är det förstås inte. Så länge både giftermålen och skilsmässorna fortsätter att öka finns det ett behov av att vända och vrida på frågan – inte minst i skönlitteraturen.

Laddar…