Terrordåd med unga i centrum

Den norske författaren Harald Rosenløw Eeg fick mycket uppmärksamhet när ”Ska bara dö först” gavs ut i Norge 2011. Det är inte konstigt. Det är en roman om ett terrordåd i Oslo, med ungdomar i centrum, som släpptes kort efter bomben i Oslo och massakern på Utøya.

Lisa Bjärbo
Publicerad
”Ska bara dö först”, om ett fiktivt terrorbombdåd i Oslo, släpptes i Norge bara någon månad efter att den högerextrema terroristen Anders Behring Breivik massakrerat 77 norrmän. Foto: HEIKO JUNGE/AP
Harald Rosenløw Eeg skildrar skräcken och desperationen hos fem tonåringar som sitter fast under jorden efter ett bombdåd. Foto: JO MICHAELS

Fem ungdomar sitter av olika anledningar i samma tunnelbanevagn i Oslo när världen plötsligt exploderar runt dem. Ingen vet vad som hänt, men alla tänker samma sak. En bomb, det där måste ha varit en bomb.

När tonåringarna lyckas öppna ögonen igen ser de döda kroppar överallt. De fem är de enda överlevande i hela vagnen. Nu är de instängda djupt under jorden, utan ljus, utan el och utan kontakt med omvärlden.

När kommer hjälpen? Vet någon på utsidan ens om att det finns överlevande här inne?

Den kräver en hel del, ”Ska bara dö först”. Den passar inte för alla. Författaren Harald Rosenløw Eeg skildrar fem olika berättarperspektiv, mycket skrivet mellan raderna, och en drömlik slutsekvens som lämnar många frågetecken efter sig.

För den vana läsaren är det här dock en riktigt, riktigt bra bok. För att inte tala om fruktansvärt spännande. Ska de klara sig där inne, eller kommer fler att hinna dö innan hjälpen hinner fram?

Bara frågan om liv eller död skapar ett sådant sug att läsa vidare att det nästan är omöjligt att lägga ifrån sig boken.